bercakap pasal cream puff ni, dah lama nak wat
slalu intai resepi kat blog, my resepi,
masa je buatkan aku dok peram resepi2 nih.
akhirnya sbtu lepas wat gak cream puff..lepas siapkan coklat moist sudirman tu
comey dak?awawawawa..angkat bakul sendiri le...
finishes ---->>gelakkan ayat nih..saya letak coklat lebih dr kek coklat moist :P
nk resepi? ni copy past trus dr link ni...mls nk salin balik..wawawa
tp mmg senang...sila lah cuba k...and tq pada yang empunya resepi.. :D
- 125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
- 100 gm butter
- 250 ml air
- 1/2 sudu teh gula
- 3 biji telur
- Bahan-bahan untuk inti jagung
- 1 cawan air
- 1/2 cawan susu cair
- 1 cawan jagung dalam tin
- 1/2 cawan tepung kastad
- 5 sudu besar gula
- Cara-caraCara-cara untuk puffPanaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintangSpray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit.Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung
Cara-cara untuk intiKacau tepung kastad dan air.Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula.Kacau hingga naik wapMasukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak.Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff
No comments:
Post a Comment