18 January 2011

cream puff

bercakap pasal cream puff ni, dah lama nak wat
slalu intai resepi kat blog, my resepi,
masa je buatkan aku dok peram resepi2 nih.
akhirnya sbtu lepas wat gak cream puff..lepas siapkan coklat moist sudirman tu


comey dak?awawawawa..angkat bakul sendiri le...


finishes ---->>gelakkan ayat nih..saya letak coklat lebih dr kek coklat moist :P

nk resepi? ni copy past trus dr link ni...mls nk salin balik..wawawa
tp mmg senang...sila lah cuba k...and tq pada yang empunya resepi..  :D
  • 125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
  • 100 gm butter
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh gula
  • 3 biji telur
  • Bahan-bahan untuk inti jagung
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 cawan jagung dalam tin
  • 1/2 cawan tepung kastad
  • 5 sudu besar gula
  • Cara-cara
    Cara-cara untuk puffPanaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.
    Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.
    Sejukkan Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer Masukkan adunan ke dalam piping bag.
    Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
    Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.
    Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit.
    Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung

    Cara-cara untuk intiKacau tepung kastad dan air.
    Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula.Kacau hingga naik wap
    Masukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak.
    Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff




No comments:

Post a Comment

Tempahan Wedding Cake~

Pemberitahuan:
1. Bermula tahun hadapan (2013), sebarang tempahan wedding cake akan dikenakan deposit sebanyak rm50 bagi tujuan 'booking date'.

2. Sebarang discussion berkenaan design kek hanya akan dilayan selepas pembayaran deposit tersebut.

3. Deposit sebanyak 50% perlu dijelaskan selepas persetujuan kedua belah pihak dan bayaran selebihnya boleh dibuat sebelum/ semasa penghantaran kek tersebut.

4. Sekiranya tempahan kek tidak dapat dibuat berikutan masalah kesihatan @ emergency, saya akan memulangkan kembali wang tersebut. Tetapi sekiranya pembatalan tempahan dibuat oleh pelanggan tanpa sebab yang munasabah, deposit tersebut tidak akan dipulangkan.


p/s: pertanyaan mengenai harga wedding cake tidak dikenakan apa-apa charge :D

18 January 2011

cream puff

bercakap pasal cream puff ni, dah lama nak wat
slalu intai resepi kat blog, my resepi,
masa je buatkan aku dok peram resepi2 nih.
akhirnya sbtu lepas wat gak cream puff..lepas siapkan coklat moist sudirman tu


comey dak?awawawawa..angkat bakul sendiri le...


finishes ---->>gelakkan ayat nih..saya letak coklat lebih dr kek coklat moist :P

nk resepi? ni copy past trus dr link ni...mls nk salin balik..wawawa
tp mmg senang...sila lah cuba k...and tq pada yang empunya resepi..  :D
  • 125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
  • 100 gm butter
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh gula
  • 3 biji telur
  • Bahan-bahan untuk inti jagung
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 cawan jagung dalam tin
  • 1/2 cawan tepung kastad
  • 5 sudu besar gula
  • Cara-cara
    Cara-cara untuk puffPanaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.
    Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.
    Sejukkan Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer Masukkan adunan ke dalam piping bag.
    Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
    Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.
    Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit.
    Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung

    Cara-cara untuk intiKacau tepung kastad dan air.
    Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula.Kacau hingga naik wap
    Masukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak.
    Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff




No comments:

Post a Comment