29 December 2010

annivesary cake



ini pula annivesary cake untuk........kami la! hahahaha

ops abaikan la tutup periuk sebagai alas kek aku tuh..sebab board sume dah ilek!
nak pi beli malas nak mengerah kereta aku yang memang takde pasang driver..
encik hbby lak keje..so guna apa yang ada je.

alhamdulillah bertambah satu angka lagi .. x sangka
pejam celik je..

kek kali ni namanya red valvet cake


sebab ape nama red valvet? sebab warna dia yang sgt cantik. merah2 gebu gitu.
toppingnye pulak whipping cream campur gula icing sket..
sbb saya suka manis..oh no......! nanti kena potong kaki! takut T_T
dan bunga fondant sebagai hiasan. baru cuba2 tuk bunga
bak kata lynn, practise make perfect! betul..

26 December 2010

waterpark batu pahat


mencari hiburan..kalau dok kat bandar mmg ketandusan idea nak pi mana
ditambah pulak aku ni bukan kaki shooping>>ye ke??x caye.. :P
sebab tu la 2 mggu sekali kitorang balik kampung.
mencari ketenangan..cheewah!

encik hbby yang boring ajak pi mandi-mandi
kitorang pi wetworld batu pahat.
bayaran yang agak mahal la bagi aku ..rm15 skali masuk


orang ramai macam ulat taik! sangat ramai...
maybe sebab cuti sekolah dah nak abis kot


time nih mia malu2 kucing agi..

oh putera katak!

cuaca yang panas..
sampai merah muka mia cam udang kena bakar


bila dah berani dengan gelongsor..kiri kanan x pandang
sampai ada budak kena pukul dengan mia sebab lambat panjat tangga
garang anak aku!



memang anak bapak

dah x larat layan mia yang nak naik gelongsor ni..
sebab kena pegang.budak baru dapat kaki mcm ni la..
bila dah malas nk pegang, dengan sendiri mia panjat tangga gelongsor
nak tak nak babah kena gak pegang..

video

24 December 2010

kaki mia disengat...??






pagi smlm pengasuh msg bgtau kaki mia kena sengat
tp x sure kat rumah dia ke..umah aku ke...
aku minta dia sapu ubat dulu coz mia tgh dmam

pastu kul 3 pgasuh minta balik
sbb kaki mia makin teruk
bateri fon lak abis time2 cenggini..
cal babah guna fon opis :P

trus balik
sampai umah mia pengasuh mia tgh menangis lagi
kaki mia sebelah kiri mmg keras!kat tapak kaki n bengkak

aku terus bwk mia pi klinik dahlia-paling dekat nih
n doc bg 5 jenis ubat-antibiotik,ubat tahan sakit & demam,
ubat tahan gatal & ubat bengkak, ubat sapu
sume skali rm41. ingt nk pi pakar yg slalu pi tp tutup lak time tu
kalau tak msti kna 80 lbih n ke atas.confirm!
tkpela..untuk mu mia....

tgok kaki mia kena balut.

ada hati nk bukak tu...x selesa la tu

balik je bg mia susu, pastu bg ubat. suh mia tido tp susah nk tido
dh mula tergaru2 kaki dia.
dkt2 kul 4.30 tido gak mia...aku pon skali..haha
kul 5 bgun, start masak-sardin je .. emergency anak meragam :P
pastu smpt wt cupcake ..hehe
mcm biasa..kalau x cukai tepung mentah nih x sah

and mlm td kul 3 mia x tido agi..
gatal2 kaki dia..so aku tukang gosok kaki dia..at last,
dkt2 kul 4 gak mia tido...

bgun pagi, kaki mia makin teruk,


tp bengkak dh surut.
tp nape mcm biru je eah?

ha...ni baru bagun dr tido...sbb umie dh nk pi keje..

m...seb bek encik hbby x keje leh tgok mia hari ni
moga dijauhkan dr segala benda yg x elok..
cepat sembuh ye mia -__-

car-black n white theme




Special for udak BUCUK!
from budak wangi.
tergelak bila fara bagi ayat ni kat fb..he~
cc kali ni dari fara utk si ehem2...sape eah??


hm..nk pi UKM ke mutiara rini? dua2 ada maksud taw...

fara request buh raket ..ni msti hobi si dia kan..

dan kereta swift..tp x jadi la..swift jd viva lak.....sory fara

tp design sticker tu lbih kurg sama..kan..kan..?ngehngeh..

tq fara n moga hepy ke jinjang pelamin hendaknya :D

21 December 2010

pra annivesary kami~

lunch hari ni lambat sket tggu pakwe saya dtg lagi :P
pakwe saya membelok ke jusco tmn u...nk mkn ape..x best
dan dia kata lama x pi..ikut je la
'smbut annivesary' katanya..
'kan lambat agi?'
'time tu hbby keje la...'

tada.....mmg kitorang hantu bab sushi nih...!


nih fevret encik hbby

ha...apa target tu..

tgok mulut penoh! dh ada target yg len..
n side order kami Koebi-udg goreng tpung kot bahasa kita??haha

hah..tgok plate tower tu...
biasa paling murah ktorg makan dlm rm70 lbih la..kali nih agak2 brape??

hehe...pecah rekod..
rm 67.75 ..aik..75 sen pon mau kira..??
balik ke opis..
amik ko...keje dh menunggu....wt sampai tmuntah!

20 December 2010

bezday liya

order nih datang dari hartini.
kawan sepermainan masa kecik2 dulu.
skrg masing2 dh ada anak sorang.cepatnyer masa berlalu..




cc nih untuk adik hartini. kalau tak silap nama dia amalia
tp dulu kitorang panggil liya jer


nyway tq tini coz slalu order..
slalu kan lah lagi order..hekhek
dan buat liya..slamat ulang tahun ke.........rahsia tau...!hehe
cepat2 kawen yeah! :P

fancy cookies


cookies mood lak kali nih
setelah berkursus....tp sume kursus internet.
x salah kan..belajar gak tu.hehe
niat nk hantar ke hsa mcm biasa.menambah produk 'kedai kek kami' nih.
hari ni insyaallah hantar tiramisu dgn fancy cookies ni

ok tak..ni outline utk rabbit.bila kering baru leh buh kaler dlm nyer
baru kaler2 tu x tumpah..-->ikut langkah dlm internet.



buat setengah adunan dulu untuk 'trial'.hehe
ni la hasil setelah di 'outline' kan dengan royal icing.
mmg seronok mendeco smpai damia bg botol susu hint yang dia haus..kehkeh


okeyh! ni hasil dia..comot kan! ish..kalau tak comot bukan pa'e kot...kehkeh
tapi suka lah jugak bila mms kat cik hubby yang tgh keje tu..feed back di
'very nice'..'untung bi dpt wife camnih'..kehkeh..bodek lebih!

sejuta penghargaan tuk gubri gubra @ janna --> kawan KR@fb sbb
bagi byk info pasal fancy cookies nih. menjadi janna..best2!

okeyh. sape nk order sila PM..hee~




17 December 2010

coklat moist cupcake


projek malam tadi..coklat moist cupcakes
lepas buat cupcakes nih trus main tanah liat..uli fondant la...
kan ala2 tanah liat kan..hehe
mlm ni leh la deco2..





15 December 2010

lunch dgn mia n babah

hari tu entah apa yang aku ingt pun x tau la..
konon nk bli bfast...
.....tingg....
wallet sy ada seringgit aje!
alamak...tiba2 encik hbby call..
hehe..mengadu la konon..encik hbby ckp nk lunch sama
^_^

bgtau kwn gaduh aku kat ym -shida- eh..ni kawan gaduh dr kecik taw!
nk gi mkn dgn pakwe...he~

time lunch hr encik hubby call dh sampai..
senyum lebar pi kat parking.
eh...nape ada kepala dak kecik dlm kete tu??
bila dh dekat nampak my litle gurl...he~suka2!

hbby bwk pi mkn kfc kat skudai..


suka ...dpt mkn dgn encik hbby n mia...bukan slalu dpt suprise cenggini LoL

mia mengantuk tp sempat posing jap..he~

boring tunggu babah lama sgt order kfc tu ea..

hm...ni je la gambo..gambo mkn x leh amik..gelojoh!

bila encik hbby smpai umah dia call cite mia muntah dllm kete babah!
hahahahahahahahahahahahahahahaha

09 December 2010

kek pertunangan & birthday kek


order dari kak inah untuk belated birthday aisyah humairah, cucu kak inah.
semoga menjadi insan yang berguna buat aisyah..amin

ni kek tunang abang.nak bawak pi pahang. so wrap kek sarawak,
atas dia buh fondant flower & icing.



coklat moist cake



1st order from asain.
2 layer topping..tebal woo


2nd order dr asain gak..dia request coklat rice sume byk2..
ni la hasil dia..mcm sarang semut dah jadi..hehe

jom kongsi resepi coklat moist ni

kek ni boleh dibakar / kukus.cara buat sama jer

bahan A (ayak)
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
**saya gantikan tepung gandum dengan tpg naik sendiri.
tak payah tambah baking powder dah**

bahan B (campurkan)
2 sudu air suam
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh nescafe

bahan C
1 cawan butter
2 cawan gula kastor

air sejuk (dlm fridge) 7 oz
3 biji telur gred B-kalau kecil leh guna 4 biji


cara2:

1- pukul bahan C sampai putih
2-masukkan telur satu persatu
3-masukkan bahan B
4-step seterusnya pakai whisk je / senduk/sudip/spatula/sewaktu dengannya
5-masukkan bahan A yang dah diayak. kacau secara kaup balik
6-bila dh berat x leh nak kaup balik, buh air pelan2,kacau sebati
7-masukkan adunan dlm loyang yang dh alas dgn kertas minyak.
bakar/kukus sampai masak


tiramisu again


tiramisu lagi..order dr HSA

kali ni wat lebih sket. 46 biji


Tempahan Wedding Cake~

Pemberitahuan:
1. Bermula tahun hadapan (2013), sebarang tempahan wedding cake akan dikenakan deposit sebanyak rm50 bagi tujuan 'booking date'.

2. Sebarang discussion berkenaan design kek hanya akan dilayan selepas pembayaran deposit tersebut.

3. Deposit sebanyak 50% perlu dijelaskan selepas persetujuan kedua belah pihak dan bayaran selebihnya boleh dibuat sebelum/ semasa penghantaran kek tersebut.

4. Sekiranya tempahan kek tidak dapat dibuat berikutan masalah kesihatan @ emergency, saya akan memulangkan kembali wang tersebut. Tetapi sekiranya pembatalan tempahan dibuat oleh pelanggan tanpa sebab yang munasabah, deposit tersebut tidak akan dipulangkan.


p/s: pertanyaan mengenai harga wedding cake tidak dikenakan apa-apa charge :D

29 December 2010

annivesary cake



ini pula annivesary cake untuk........kami la! hahahaha

ops abaikan la tutup periuk sebagai alas kek aku tuh..sebab board sume dah ilek!
nak pi beli malas nak mengerah kereta aku yang memang takde pasang driver..
encik hbby lak keje..so guna apa yang ada je.

alhamdulillah bertambah satu angka lagi .. x sangka
pejam celik je..

kek kali ni namanya red valvet cake


sebab ape nama red valvet? sebab warna dia yang sgt cantik. merah2 gebu gitu.
toppingnye pulak whipping cream campur gula icing sket..
sbb saya suka manis..oh no......! nanti kena potong kaki! takut T_T
dan bunga fondant sebagai hiasan. baru cuba2 tuk bunga
bak kata lynn, practise make perfect! betul..

26 December 2010

waterpark batu pahat


mencari hiburan..kalau dok kat bandar mmg ketandusan idea nak pi mana
ditambah pulak aku ni bukan kaki shooping>>ye ke??x caye.. :P
sebab tu la 2 mggu sekali kitorang balik kampung.
mencari ketenangan..cheewah!

encik hbby yang boring ajak pi mandi-mandi
kitorang pi wetworld batu pahat.
bayaran yang agak mahal la bagi aku ..rm15 skali masuk


orang ramai macam ulat taik! sangat ramai...
maybe sebab cuti sekolah dah nak abis kot


time nih mia malu2 kucing agi..

oh putera katak!

cuaca yang panas..
sampai merah muka mia cam udang kena bakar


bila dah berani dengan gelongsor..kiri kanan x pandang
sampai ada budak kena pukul dengan mia sebab lambat panjat tangga
garang anak aku!



memang anak bapak

dah x larat layan mia yang nak naik gelongsor ni..
sebab kena pegang.budak baru dapat kaki mcm ni la..
bila dah malas nk pegang, dengan sendiri mia panjat tangga gelongsor
nak tak nak babah kena gak pegang..

video

24 December 2010

kaki mia disengat...??






pagi smlm pengasuh msg bgtau kaki mia kena sengat
tp x sure kat rumah dia ke..umah aku ke...
aku minta dia sapu ubat dulu coz mia tgh dmam

pastu kul 3 pgasuh minta balik
sbb kaki mia makin teruk
bateri fon lak abis time2 cenggini..
cal babah guna fon opis :P

trus balik
sampai umah mia pengasuh mia tgh menangis lagi
kaki mia sebelah kiri mmg keras!kat tapak kaki n bengkak

aku terus bwk mia pi klinik dahlia-paling dekat nih
n doc bg 5 jenis ubat-antibiotik,ubat tahan sakit & demam,
ubat tahan gatal & ubat bengkak, ubat sapu
sume skali rm41. ingt nk pi pakar yg slalu pi tp tutup lak time tu
kalau tak msti kna 80 lbih n ke atas.confirm!
tkpela..untuk mu mia....

tgok kaki mia kena balut.

ada hati nk bukak tu...x selesa la tu

balik je bg mia susu, pastu bg ubat. suh mia tido tp susah nk tido
dh mula tergaru2 kaki dia.
dkt2 kul 4.30 tido gak mia...aku pon skali..haha
kul 5 bgun, start masak-sardin je .. emergency anak meragam :P
pastu smpt wt cupcake ..hehe
mcm biasa..kalau x cukai tepung mentah nih x sah

and mlm td kul 3 mia x tido agi..
gatal2 kaki dia..so aku tukang gosok kaki dia..at last,
dkt2 kul 4 gak mia tido...

bgun pagi, kaki mia makin teruk,


tp bengkak dh surut.
tp nape mcm biru je eah?

ha...ni baru bagun dr tido...sbb umie dh nk pi keje..

m...seb bek encik hbby x keje leh tgok mia hari ni
moga dijauhkan dr segala benda yg x elok..
cepat sembuh ye mia -__-

car-black n white theme




Special for udak BUCUK!
from budak wangi.
tergelak bila fara bagi ayat ni kat fb..he~
cc kali ni dari fara utk si ehem2...sape eah??


hm..nk pi UKM ke mutiara rini? dua2 ada maksud taw...

fara request buh raket ..ni msti hobi si dia kan..

dan kereta swift..tp x jadi la..swift jd viva lak.....sory fara

tp design sticker tu lbih kurg sama..kan..kan..?ngehngeh..

tq fara n moga hepy ke jinjang pelamin hendaknya :D

21 December 2010

pra annivesary kami~

lunch hari ni lambat sket tggu pakwe saya dtg lagi :P
pakwe saya membelok ke jusco tmn u...nk mkn ape..x best
dan dia kata lama x pi..ikut je la
'smbut annivesary' katanya..
'kan lambat agi?'
'time tu hbby keje la...'

tada.....mmg kitorang hantu bab sushi nih...!


nih fevret encik hbby

ha...apa target tu..

tgok mulut penoh! dh ada target yg len..
n side order kami Koebi-udg goreng tpung kot bahasa kita??haha

hah..tgok plate tower tu...
biasa paling murah ktorg makan dlm rm70 lbih la..kali nih agak2 brape??

hehe...pecah rekod..
rm 67.75 ..aik..75 sen pon mau kira..??
balik ke opis..
amik ko...keje dh menunggu....wt sampai tmuntah!

20 December 2010

bezday liya

order nih datang dari hartini.
kawan sepermainan masa kecik2 dulu.
skrg masing2 dh ada anak sorang.cepatnyer masa berlalu..




cc nih untuk adik hartini. kalau tak silap nama dia amalia
tp dulu kitorang panggil liya jer


nyway tq tini coz slalu order..
slalu kan lah lagi order..hekhek
dan buat liya..slamat ulang tahun ke.........rahsia tau...!hehe
cepat2 kawen yeah! :P

fancy cookies


cookies mood lak kali nih
setelah berkursus....tp sume kursus internet.
x salah kan..belajar gak tu.hehe
niat nk hantar ke hsa mcm biasa.menambah produk 'kedai kek kami' nih.
hari ni insyaallah hantar tiramisu dgn fancy cookies ni

ok tak..ni outline utk rabbit.bila kering baru leh buh kaler dlm nyer
baru kaler2 tu x tumpah..-->ikut langkah dlm internet.



buat setengah adunan dulu untuk 'trial'.hehe
ni la hasil setelah di 'outline' kan dengan royal icing.
mmg seronok mendeco smpai damia bg botol susu hint yang dia haus..kehkeh


okeyh! ni hasil dia..comot kan! ish..kalau tak comot bukan pa'e kot...kehkeh
tapi suka lah jugak bila mms kat cik hubby yang tgh keje tu..feed back di
'very nice'..'untung bi dpt wife camnih'..kehkeh..bodek lebih!

sejuta penghargaan tuk gubri gubra @ janna --> kawan KR@fb sbb
bagi byk info pasal fancy cookies nih. menjadi janna..best2!

okeyh. sape nk order sila PM..hee~




17 December 2010

coklat moist cupcake


projek malam tadi..coklat moist cupcakes
lepas buat cupcakes nih trus main tanah liat..uli fondant la...
kan ala2 tanah liat kan..hehe
mlm ni leh la deco2..





15 December 2010

lunch dgn mia n babah

hari tu entah apa yang aku ingt pun x tau la..
konon nk bli bfast...
.....tingg....
wallet sy ada seringgit aje!
alamak...tiba2 encik hbby call..
hehe..mengadu la konon..encik hbby ckp nk lunch sama
^_^

bgtau kwn gaduh aku kat ym -shida- eh..ni kawan gaduh dr kecik taw!
nk gi mkn dgn pakwe...he~

time lunch hr encik hubby call dh sampai..
senyum lebar pi kat parking.
eh...nape ada kepala dak kecik dlm kete tu??
bila dh dekat nampak my litle gurl...he~suka2!

hbby bwk pi mkn kfc kat skudai..


suka ...dpt mkn dgn encik hbby n mia...bukan slalu dpt suprise cenggini LoL

mia mengantuk tp sempat posing jap..he~

boring tunggu babah lama sgt order kfc tu ea..

hm...ni je la gambo..gambo mkn x leh amik..gelojoh!

bila encik hbby smpai umah dia call cite mia muntah dllm kete babah!
hahahahahahahahahahahahahahahaha

09 December 2010

kek pertunangan & birthday kek


order dari kak inah untuk belated birthday aisyah humairah, cucu kak inah.
semoga menjadi insan yang berguna buat aisyah..amin

ni kek tunang abang.nak bawak pi pahang. so wrap kek sarawak,
atas dia buh fondant flower & icing.



coklat moist cake



1st order from asain.
2 layer topping..tebal woo


2nd order dr asain gak..dia request coklat rice sume byk2..
ni la hasil dia..mcm sarang semut dah jadi..hehe

jom kongsi resepi coklat moist ni

kek ni boleh dibakar / kukus.cara buat sama jer

bahan A (ayak)
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
**saya gantikan tepung gandum dengan tpg naik sendiri.
tak payah tambah baking powder dah**

bahan B (campurkan)
2 sudu air suam
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh nescafe

bahan C
1 cawan butter
2 cawan gula kastor

air sejuk (dlm fridge) 7 oz
3 biji telur gred B-kalau kecil leh guna 4 biji


cara2:

1- pukul bahan C sampai putih
2-masukkan telur satu persatu
3-masukkan bahan B
4-step seterusnya pakai whisk je / senduk/sudip/spatula/sewaktu dengannya
5-masukkan bahan A yang dah diayak. kacau secara kaup balik
6-bila dh berat x leh nak kaup balik, buh air pelan2,kacau sebati
7-masukkan adunan dlm loyang yang dh alas dgn kertas minyak.
bakar/kukus sampai masak


tiramisu again


tiramisu lagi..order dr HSA

kali ni wat lebih sket. 46 biji