09 December 2010

coklat moist cake



1st order from asain.
2 layer topping..tebal woo


2nd order dr asain gak..dia request coklat rice sume byk2..
ni la hasil dia..mcm sarang semut dah jadi..hehe

jom kongsi resepi coklat moist ni

kek ni boleh dibakar / kukus.cara buat sama jer

bahan A (ayak)
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
**saya gantikan tepung gandum dengan tpg naik sendiri.
tak payah tambah baking powder dah**

bahan B (campurkan)
2 sudu air suam
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh nescafe

bahan C
1 cawan butter
2 cawan gula kastor

air sejuk (dlm fridge) 7 oz
3 biji telur gred B-kalau kecil leh guna 4 biji


cara2:

1- pukul bahan C sampai putih
2-masukkan telur satu persatu
3-masukkan bahan B
4-step seterusnya pakai whisk je / senduk/sudip/spatula/sewaktu dengannya
5-masukkan bahan A yang dah diayak. kacau secara kaup balik
6-bila dh berat x leh nak kaup balik, buh air pelan2,kacau sebati
7-masukkan adunan dlm loyang yang dh alas dgn kertas minyak.
bakar/kukus sampai masak


No comments:

Post a Comment

Tempahan Wedding Cake~

Pemberitahuan:
1. Bermula tahun hadapan (2013), sebarang tempahan wedding cake akan dikenakan deposit sebanyak rm50 bagi tujuan 'booking date'.

2. Sebarang discussion berkenaan design kek hanya akan dilayan selepas pembayaran deposit tersebut.

3. Deposit sebanyak 50% perlu dijelaskan selepas persetujuan kedua belah pihak dan bayaran selebihnya boleh dibuat sebelum/ semasa penghantaran kek tersebut.

4. Sekiranya tempahan kek tidak dapat dibuat berikutan masalah kesihatan @ emergency, saya akan memulangkan kembali wang tersebut. Tetapi sekiranya pembatalan tempahan dibuat oleh pelanggan tanpa sebab yang munasabah, deposit tersebut tidak akan dipulangkan.


p/s: pertanyaan mengenai harga wedding cake tidak dikenakan apa-apa charge :D

09 December 2010

coklat moist cake



1st order from asain.
2 layer topping..tebal woo


2nd order dr asain gak..dia request coklat rice sume byk2..
ni la hasil dia..mcm sarang semut dah jadi..hehe

jom kongsi resepi coklat moist ni

kek ni boleh dibakar / kukus.cara buat sama jer

bahan A (ayak)
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
**saya gantikan tepung gandum dengan tpg naik sendiri.
tak payah tambah baking powder dah**

bahan B (campurkan)
2 sudu air suam
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh nescafe

bahan C
1 cawan butter
2 cawan gula kastor

air sejuk (dlm fridge) 7 oz
3 biji telur gred B-kalau kecil leh guna 4 biji


cara2:

1- pukul bahan C sampai putih
2-masukkan telur satu persatu
3-masukkan bahan B
4-step seterusnya pakai whisk je / senduk/sudip/spatula/sewaktu dengannya
5-masukkan bahan A yang dah diayak. kacau secara kaup balik
6-bila dh berat x leh nak kaup balik, buh air pelan2,kacau sebati
7-masukkan adunan dlm loyang yang dh alas dgn kertas minyak.
bakar/kukus sampai masak


No comments:

Post a Comment