29 October 2010

memujuk diri


orang kata merajuk ni penat
mmg penat
lagi penat kalau orang wat dek je x reti nak pujuk..kehkeh
merajuk la konon
lepas siap sume
lepas msk, lepas mkn lepas mkn,
lepas lipat baju, leas mia dh tido,lepas cik hbby dh pi keje
baru kul 9.30 mlm..takkan nak tido dh..awalnye

ternampak buku ni..dh lama x tengok

dan terpandang satu resepi yang macam menarik...
mmg sume menarik tp ni yang paling simple kot..

bermulalah episod sarung uniform>>apron..

ni b4 bakar..penat le jugak nak buh dlm cup tu..sebab comei la sgt cup tu..
ngada2 takmo guna cup besar

buruknye...
dan ni hasil lepas di bakar..
tada.....ops ada lubang tu abaikan je coz nk test dh masak lom

ni cara memujuk hati yang lara..


akhirnya aku yang mengalah...ape kes..

dok syok2 menempek icing tu...
tup tup teringat..
alamak!! x wrap kek lapis lagi! sok nk deliver..
siapkan cepat2..basuh pinggan mangkuk sume
bermulalah episod meng'wrap'(jgn tiru bahasa saya) kek lapis


inilah dia..dah siap!
lepas tu masuk tido...
syok tengok mia tido..best2

nak resepi? ada durhaka sket..hoho

bahan2:

1/2 cwn gula
3 biji telur
1 cwn mentega
1 1/2 cwn tpg naik sndiri
1 sudu serbuk koko
chocolate chip
1/2 cwn susu pekat
1 sudu teh esen vanila

cara2:
pukul telur + gula smpai kembang
masukkan butter,pukul sebati
masukkan susu pekat
masukkan tepung,koko,esen vanila,kacau sebati
masukkan chocolate chip, bakar


topping guna buttercream je..

1/2 cwn butter
1 1/2 cwn gula icing
esen vanila

pukul butter smpai putih
masukkan gila icing
masukkan esen vanila
pukul smpai gebu2 gitu..

28 October 2010

~setahun damia


tak wat bezday party pon 1st bezday Damia..
kiss aje dh cukup...haha
sbb...umie n babah dia sibuk sket
sbb...damia lum tau nk pegang pisau potong kek
sebab..damia lum pandai tiup lilin..

so utk meraikan 1st bzday damia..
doakan dia jadi anak solehah
doakan damia menjadi insan yang cemerlang,
taat orang tua,
doakan damia menjadi anak yang mentaati agama dan suruhan Nya,
doakan supaya damia menjadi insan yang berguna..
semoga damia didalam redha Nya selalu..
amin...

tapi bila fikir, x best pulak x kenangan pape kan..
so minta tolong kawan amik gambar mia..


mia x pandai jalan lagi..so pegang ler tembok tu ye

umie n babah nk tumpang sekaki..

turun tangga nak kejar si photographer indra anim..

oleh kerana x pandai jalan lagi....

jari masuk mulut! cari puting..mia ngantukk

alolo.....dh ngantuk x leh pujuk

kenapa tu..?

ha~tgok tu dpt puting dah....'tgok ape tu mia..'...x jalan dah nk pujuk..


merajuk ke...

lambung lagi..dan lagi..~





dah..damia dah penat..nak balik~

kami bahagia~


kalau suka hasil indra anim drebar bajak..sila klik sini












27 October 2010

ijazah

pernah dengar 'ijazah' ? mesti ramai kan ada ijazah...ijazah masa dapat lepas study kan...tapi ni ijazah lain...

alkisah bermula bila aku tengok post kat mukabuku...dari mukabuku Darussyifa' ...mukabuku tersebut ada post 'tasbih' yang ramai orang panggil sebagai 'bismilah 5' .

bila aku terbaca komen...ada yang tanya..x perlu 'ijazah' ke baca ayat ni..bukan sorang yang tanya..x silap dlm 2-3 orang bertanyakan benda yang sama..ijazah? aku x faham ape tu ijazah..terus aku PM kepada hamba Allah yang bertanya.

yang dia faham.. ijazah ni adalah kebenaran seorang guru terhadap ilmunya. tak semua doa/ayat yang kita boleh amalkan sebarangan. salasilah ayat tersebut adalah dari Rasulullah atau para ulama.

sumber lain yang aku tanya -adik aku. dia pun cakap benda yang sama..sebab tu kalau nak belajar kena ada guru...jangan dok blajar dgn buku je... kalau disalah gunakan ayat/doa yang perlu di ijazahkan tu, tu la terjadinya penyelewengan, gila dgn apa yang dia belajar sndiri..abb kalau tak ada guru, guru kita adalah syaitan..

so lepas ni kalau nk amalkan apa2 doa/ ayat, minta pendapat dari para ulama', ustaz/ ustazah dulu ye...kalau macam bismilah 5 tu tak perlukan ijazah kerana itu adalah amalan seharian yang boleh diamalkan dan di jadikan zikir mulut kita hari2... wallahualam.

25 October 2010

ikan oh ikan

video

ni ikan dekat ofice.
ada 2 pepatah dalam video ni..
'nyawa2 ikan' & 'kawan makan kawan'
ikan nih jadik nyawa2 ikan sebab kawan makan kawan

kesian...
dah 2 minggu ikan nih macam ni...tp panjang umur lagi..
mari sama2 doakan kesejahteraan ikan ni..

macam manapun..
ikan ni memang the best!
sebab masih berusaha untuk hidup..
dan tak mengharapkan org lain...

cuba kita bayangkan kalau kita hidup tanpa kaki n tangan
mampu ke......susah kan..
jari luka sket je dah tak mampu nak potong limau...
tak mampu nak perah air asam...>>aku le tu..uwawuauwa..

so.....berusaha selagi ada upaya...dan
bersyukur di atas nikmat Nya...
thank U ALLAH...

Kek evergreen


Kek evergreen

Bahan A
10 biji telur
1 gelas gula
1 sudu overlate


Bahan B
16oz mentega
1 gelas sri kaya
1 gelas susu pekat
2 gelas tepung gandum
2 peket santan krim (serbuk)
1 sudu the pandan paste
Pewarna hijau

Cara-cara
-pukul bahan A sampai betul2 kembang
-pukul bahan B sampai kembang (bekas lain)
-satukan kedua-dua bahan, kacau sebati,
-masukkan pewarna hijau
-alas Loyang (biasanya 8”x8” atau 9”x9”) dengan kertas minyak yang dah sapu butter
-senduk 5 – 8 sudu makan adunan dah ratakan dlm Loyang guna sudu
-bakar 180’C sampai kekuningan, senduk lagi dan lapis adunan sampai habis
Tips: untuk lapisan pertama dan kedua, guna api atas bawah. Lapisan seterusnya guna api atas je.

kek lobak pisang






mlm td ada pisang lbih..mula2 nak wat kek pisang..teringat kek lobak pulak...tu yang jadik 'kek lobak pisang'...bantai ajelah...Ape2 pun kek ni nampak nipis sebab wat adunan sikit je. loyang pulak takde yang kecik.so guna paling kecik kat umah tu 8'' x 8''..kalau guna 10'' x 10'' agak2 jadik lempeng tak??

ni lobak yang dah siap diparut...jangan parut kecik2 sangat..x rasa...ngeee


saje tabur dalam chocolate rice yang ada lebih sikit tu...habis kan terus...

jom layan resepi...

bahan-bahan:

ayak
1 cawan tepung gandum**
1 sudu teh baking powder**
1/2 sddu teh soda bikarbonate**
1 peket santan krim**

1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak/minyak jagung/butter cair
3 biji telur (kalau gred A dua pon cukup)
1 cwn lobak- parut
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 cawan pisang-lenyek
kacang walnut 1/2 cawan -cincang (buh je dlm plastik pastu ketuk2 pakai lesung...malas :P)
secubit garam

cara
1-pukul minyak,gula dan telur sampai sebati
2-masukkan lobak parut dan pisang,garam,serbuk kayu manis,esen vanila
3-masukkan bahan yang dah di ayak, kacau lagi
4-masukkan kacang walnut
5- masukkan adunan dlm loyang yang dh alas kertas minyak
6-bakar....masa bakar bau msti wangi.....best2..

slamat mencuba ye..


21 October 2010

hari ini

sakit perut~

normal bagi yang normal

tak ada ubat

nanti ok..

tapi azab rasa

azab lagi api neraka

ni secalit pun tak sampai rasanya

bertahan selagi terdaya

20 October 2010

mari bergambar

sempena 1 tahun damia, tak ada apa nak dibuat.bukan malas nak buat bezday dia tapi sangat sibuk dengan tempahan kek, open house yang masih belum jadik close house lagi..huhu..

pikir punya pikir nak wat apa..tup..tup datang idea nak shoot gambo dia santek2..nk amik gambo sndiri mmg out lah ..so contact member yang berjaya dlm bidang ni...bob..nama betul indra anim....skrg dh full time dlm keje2 nih..

masa nk shooting ni ada masalah sket.janji kat tmn setia indah kul 8 tp kul 8 tu ujan..tggu dan tunggu...kul 9 lbih baru diberi peluang olehNya...hasil dia cantik..tp CD belum dapat...

tp kalau nk tengok hasil tangan bob dengan kamera yang tak mampu aku beli tu..klik sini

04 October 2010

lagi coklat moist kek


order dari kak inah lagi..
thanks kak..walaupun x pandai mendeco nih
(nozel ttinggal umah mak...)




ni lak order dari kak mi..ada cerita..
beli papan kek 9x9'' tapi..
kotak kek 8x8''......tpaksa bagi lewat selang sehari
sebab dh mlm..seb bek encik hbby leh tulun belikan..
tq kak mi n en. hbby!


ni lak order dr kawan pae tini utk kawan dia
(anak sedara kwn tini) nama dia zikri
masih dlm percubaan mendeco..tanpa nozel..huhu
semoga zikri menjadi anak yang soleh ye..

Tempahan Wedding Cake~

Pemberitahuan:
1. Bermula tahun hadapan (2013), sebarang tempahan wedding cake akan dikenakan deposit sebanyak rm50 bagi tujuan 'booking date'.

2. Sebarang discussion berkenaan design kek hanya akan dilayan selepas pembayaran deposit tersebut.

3. Deposit sebanyak 50% perlu dijelaskan selepas persetujuan kedua belah pihak dan bayaran selebihnya boleh dibuat sebelum/ semasa penghantaran kek tersebut.

4. Sekiranya tempahan kek tidak dapat dibuat berikutan masalah kesihatan @ emergency, saya akan memulangkan kembali wang tersebut. Tetapi sekiranya pembatalan tempahan dibuat oleh pelanggan tanpa sebab yang munasabah, deposit tersebut tidak akan dipulangkan.


p/s: pertanyaan mengenai harga wedding cake tidak dikenakan apa-apa charge :D

29 October 2010

memujuk diri


orang kata merajuk ni penat
mmg penat
lagi penat kalau orang wat dek je x reti nak pujuk..kehkeh
merajuk la konon
lepas siap sume
lepas msk, lepas mkn lepas mkn,
lepas lipat baju, leas mia dh tido,lepas cik hbby dh pi keje
baru kul 9.30 mlm..takkan nak tido dh..awalnye

ternampak buku ni..dh lama x tengok

dan terpandang satu resepi yang macam menarik...
mmg sume menarik tp ni yang paling simple kot..

bermulalah episod sarung uniform>>apron..

ni b4 bakar..penat le jugak nak buh dlm cup tu..sebab comei la sgt cup tu..
ngada2 takmo guna cup besar

buruknye...
dan ni hasil lepas di bakar..
tada.....ops ada lubang tu abaikan je coz nk test dh masak lom

ni cara memujuk hati yang lara..


akhirnya aku yang mengalah...ape kes..

dok syok2 menempek icing tu...
tup tup teringat..
alamak!! x wrap kek lapis lagi! sok nk deliver..
siapkan cepat2..basuh pinggan mangkuk sume
bermulalah episod meng'wrap'(jgn tiru bahasa saya) kek lapis


inilah dia..dah siap!
lepas tu masuk tido...
syok tengok mia tido..best2

nak resepi? ada durhaka sket..hoho

bahan2:

1/2 cwn gula
3 biji telur
1 cwn mentega
1 1/2 cwn tpg naik sndiri
1 sudu serbuk koko
chocolate chip
1/2 cwn susu pekat
1 sudu teh esen vanila

cara2:
pukul telur + gula smpai kembang
masukkan butter,pukul sebati
masukkan susu pekat
masukkan tepung,koko,esen vanila,kacau sebati
masukkan chocolate chip, bakar


topping guna buttercream je..

1/2 cwn butter
1 1/2 cwn gula icing
esen vanila

pukul butter smpai putih
masukkan gila icing
masukkan esen vanila
pukul smpai gebu2 gitu..

28 October 2010

~setahun damia


tak wat bezday party pon 1st bezday Damia..
kiss aje dh cukup...haha
sbb...umie n babah dia sibuk sket
sbb...damia lum tau nk pegang pisau potong kek
sebab..damia lum pandai tiup lilin..

so utk meraikan 1st bzday damia..
doakan dia jadi anak solehah
doakan damia menjadi insan yang cemerlang,
taat orang tua,
doakan damia menjadi anak yang mentaati agama dan suruhan Nya,
doakan supaya damia menjadi insan yang berguna..
semoga damia didalam redha Nya selalu..
amin...

tapi bila fikir, x best pulak x kenangan pape kan..
so minta tolong kawan amik gambar mia..


mia x pandai jalan lagi..so pegang ler tembok tu ye

umie n babah nk tumpang sekaki..

turun tangga nak kejar si photographer indra anim..

oleh kerana x pandai jalan lagi....

jari masuk mulut! cari puting..mia ngantukk

alolo.....dh ngantuk x leh pujuk

kenapa tu..?

ha~tgok tu dpt puting dah....'tgok ape tu mia..'...x jalan dah nk pujuk..


merajuk ke...

lambung lagi..dan lagi..~





dah..damia dah penat..nak balik~

kami bahagia~


kalau suka hasil indra anim drebar bajak..sila klik sini












27 October 2010

ijazah

pernah dengar 'ijazah' ? mesti ramai kan ada ijazah...ijazah masa dapat lepas study kan...tapi ni ijazah lain...

alkisah bermula bila aku tengok post kat mukabuku...dari mukabuku Darussyifa' ...mukabuku tersebut ada post 'tasbih' yang ramai orang panggil sebagai 'bismilah 5' .

bila aku terbaca komen...ada yang tanya..x perlu 'ijazah' ke baca ayat ni..bukan sorang yang tanya..x silap dlm 2-3 orang bertanyakan benda yang sama..ijazah? aku x faham ape tu ijazah..terus aku PM kepada hamba Allah yang bertanya.

yang dia faham.. ijazah ni adalah kebenaran seorang guru terhadap ilmunya. tak semua doa/ayat yang kita boleh amalkan sebarangan. salasilah ayat tersebut adalah dari Rasulullah atau para ulama.

sumber lain yang aku tanya -adik aku. dia pun cakap benda yang sama..sebab tu kalau nak belajar kena ada guru...jangan dok blajar dgn buku je... kalau disalah gunakan ayat/doa yang perlu di ijazahkan tu, tu la terjadinya penyelewengan, gila dgn apa yang dia belajar sndiri..abb kalau tak ada guru, guru kita adalah syaitan..

so lepas ni kalau nk amalkan apa2 doa/ ayat, minta pendapat dari para ulama', ustaz/ ustazah dulu ye...kalau macam bismilah 5 tu tak perlukan ijazah kerana itu adalah amalan seharian yang boleh diamalkan dan di jadikan zikir mulut kita hari2... wallahualam.

25 October 2010

ikan oh ikan

video

ni ikan dekat ofice.
ada 2 pepatah dalam video ni..
'nyawa2 ikan' & 'kawan makan kawan'
ikan nih jadik nyawa2 ikan sebab kawan makan kawan

kesian...
dah 2 minggu ikan nih macam ni...tp panjang umur lagi..
mari sama2 doakan kesejahteraan ikan ni..

macam manapun..
ikan ni memang the best!
sebab masih berusaha untuk hidup..
dan tak mengharapkan org lain...

cuba kita bayangkan kalau kita hidup tanpa kaki n tangan
mampu ke......susah kan..
jari luka sket je dah tak mampu nak potong limau...
tak mampu nak perah air asam...>>aku le tu..uwawuauwa..

so.....berusaha selagi ada upaya...dan
bersyukur di atas nikmat Nya...
thank U ALLAH...

Kek evergreen


Kek evergreen

Bahan A
10 biji telur
1 gelas gula
1 sudu overlate


Bahan B
16oz mentega
1 gelas sri kaya
1 gelas susu pekat
2 gelas tepung gandum
2 peket santan krim (serbuk)
1 sudu the pandan paste
Pewarna hijau

Cara-cara
-pukul bahan A sampai betul2 kembang
-pukul bahan B sampai kembang (bekas lain)
-satukan kedua-dua bahan, kacau sebati,
-masukkan pewarna hijau
-alas Loyang (biasanya 8”x8” atau 9”x9”) dengan kertas minyak yang dah sapu butter
-senduk 5 – 8 sudu makan adunan dah ratakan dlm Loyang guna sudu
-bakar 180’C sampai kekuningan, senduk lagi dan lapis adunan sampai habis
Tips: untuk lapisan pertama dan kedua, guna api atas bawah. Lapisan seterusnya guna api atas je.

kek lobak pisang






mlm td ada pisang lbih..mula2 nak wat kek pisang..teringat kek lobak pulak...tu yang jadik 'kek lobak pisang'...bantai ajelah...Ape2 pun kek ni nampak nipis sebab wat adunan sikit je. loyang pulak takde yang kecik.so guna paling kecik kat umah tu 8'' x 8''..kalau guna 10'' x 10'' agak2 jadik lempeng tak??

ni lobak yang dah siap diparut...jangan parut kecik2 sangat..x rasa...ngeee


saje tabur dalam chocolate rice yang ada lebih sikit tu...habis kan terus...

jom layan resepi...

bahan-bahan:

ayak
1 cawan tepung gandum**
1 sudu teh baking powder**
1/2 sddu teh soda bikarbonate**
1 peket santan krim**

1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak/minyak jagung/butter cair
3 biji telur (kalau gred A dua pon cukup)
1 cwn lobak- parut
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 cawan pisang-lenyek
kacang walnut 1/2 cawan -cincang (buh je dlm plastik pastu ketuk2 pakai lesung...malas :P)
secubit garam

cara
1-pukul minyak,gula dan telur sampai sebati
2-masukkan lobak parut dan pisang,garam,serbuk kayu manis,esen vanila
3-masukkan bahan yang dah di ayak, kacau lagi
4-masukkan kacang walnut
5- masukkan adunan dlm loyang yang dh alas kertas minyak
6-bakar....masa bakar bau msti wangi.....best2..

slamat mencuba ye..


21 October 2010

hari ini

sakit perut~

normal bagi yang normal

tak ada ubat

nanti ok..

tapi azab rasa

azab lagi api neraka

ni secalit pun tak sampai rasanya

bertahan selagi terdaya

20 October 2010

mari bergambar

sempena 1 tahun damia, tak ada apa nak dibuat.bukan malas nak buat bezday dia tapi sangat sibuk dengan tempahan kek, open house yang masih belum jadik close house lagi..huhu..

pikir punya pikir nak wat apa..tup..tup datang idea nak shoot gambo dia santek2..nk amik gambo sndiri mmg out lah ..so contact member yang berjaya dlm bidang ni...bob..nama betul indra anim....skrg dh full time dlm keje2 nih..

masa nk shooting ni ada masalah sket.janji kat tmn setia indah kul 8 tp kul 8 tu ujan..tggu dan tunggu...kul 9 lbih baru diberi peluang olehNya...hasil dia cantik..tp CD belum dapat...

tp kalau nk tengok hasil tangan bob dengan kamera yang tak mampu aku beli tu..klik sini

04 October 2010

lagi coklat moist kek


order dari kak inah lagi..
thanks kak..walaupun x pandai mendeco nih
(nozel ttinggal umah mak...)




ni lak order dari kak mi..ada cerita..
beli papan kek 9x9'' tapi..
kotak kek 8x8''......tpaksa bagi lewat selang sehari
sebab dh mlm..seb bek encik hbby leh tulun belikan..
tq kak mi n en. hbby!


ni lak order dr kawan pae tini utk kawan dia
(anak sedara kwn tini) nama dia zikri
masih dlm percubaan mendeco..tanpa nozel..huhu
semoga zikri menjadi anak yang soleh ye..