25 October 2010

kek lobak pisang






mlm td ada pisang lbih..mula2 nak wat kek pisang..teringat kek lobak pulak...tu yang jadik 'kek lobak pisang'...bantai ajelah...Ape2 pun kek ni nampak nipis sebab wat adunan sikit je. loyang pulak takde yang kecik.so guna paling kecik kat umah tu 8'' x 8''..kalau guna 10'' x 10'' agak2 jadik lempeng tak??

ni lobak yang dah siap diparut...jangan parut kecik2 sangat..x rasa...ngeee


saje tabur dalam chocolate rice yang ada lebih sikit tu...habis kan terus...

jom layan resepi...

bahan-bahan:

ayak
1 cawan tepung gandum**
1 sudu teh baking powder**
1/2 sddu teh soda bikarbonate**
1 peket santan krim**

1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak/minyak jagung/butter cair
3 biji telur (kalau gred A dua pon cukup)
1 cwn lobak- parut
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 cawan pisang-lenyek
kacang walnut 1/2 cawan -cincang (buh je dlm plastik pastu ketuk2 pakai lesung...malas :P)
secubit garam

cara
1-pukul minyak,gula dan telur sampai sebati
2-masukkan lobak parut dan pisang,garam,serbuk kayu manis,esen vanila
3-masukkan bahan yang dah di ayak, kacau lagi
4-masukkan kacang walnut
5- masukkan adunan dlm loyang yang dh alas kertas minyak
6-bakar....masa bakar bau msti wangi.....best2..

slamat mencuba ye..


No comments:

Post a Comment

Tempahan Wedding Cake~

Pemberitahuan:
1. Bermula tahun hadapan (2013), sebarang tempahan wedding cake akan dikenakan deposit sebanyak rm50 bagi tujuan 'booking date'.

2. Sebarang discussion berkenaan design kek hanya akan dilayan selepas pembayaran deposit tersebut.

3. Deposit sebanyak 50% perlu dijelaskan selepas persetujuan kedua belah pihak dan bayaran selebihnya boleh dibuat sebelum/ semasa penghantaran kek tersebut.

4. Sekiranya tempahan kek tidak dapat dibuat berikutan masalah kesihatan @ emergency, saya akan memulangkan kembali wang tersebut. Tetapi sekiranya pembatalan tempahan dibuat oleh pelanggan tanpa sebab yang munasabah, deposit tersebut tidak akan dipulangkan.


p/s: pertanyaan mengenai harga wedding cake tidak dikenakan apa-apa charge :D

25 October 2010

kek lobak pisang






mlm td ada pisang lbih..mula2 nak wat kek pisang..teringat kek lobak pulak...tu yang jadik 'kek lobak pisang'...bantai ajelah...Ape2 pun kek ni nampak nipis sebab wat adunan sikit je. loyang pulak takde yang kecik.so guna paling kecik kat umah tu 8'' x 8''..kalau guna 10'' x 10'' agak2 jadik lempeng tak??

ni lobak yang dah siap diparut...jangan parut kecik2 sangat..x rasa...ngeee


saje tabur dalam chocolate rice yang ada lebih sikit tu...habis kan terus...

jom layan resepi...

bahan-bahan:

ayak
1 cawan tepung gandum**
1 sudu teh baking powder**
1/2 sddu teh soda bikarbonate**
1 peket santan krim**

1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak/minyak jagung/butter cair
3 biji telur (kalau gred A dua pon cukup)
1 cwn lobak- parut
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 cawan pisang-lenyek
kacang walnut 1/2 cawan -cincang (buh je dlm plastik pastu ketuk2 pakai lesung...malas :P)
secubit garam

cara
1-pukul minyak,gula dan telur sampai sebati
2-masukkan lobak parut dan pisang,garam,serbuk kayu manis,esen vanila
3-masukkan bahan yang dah di ayak, kacau lagi
4-masukkan kacang walnut
5- masukkan adunan dlm loyang yang dh alas kertas minyak
6-bakar....masa bakar bau msti wangi.....best2..

slamat mencuba ye..


No comments:

Post a Comment