17 November 2010

cheese kek




mlm raya haji hari tu projek slice cheese cake.
mula2 mcm cuak je hasil dia camno sbb x pnh wat.
sedap mmg sedap sbb kurang manis. tp x cukup!
kalau tuk family besar, kena doublekan adunan..kalau tak ada yg nangis!

jom layan gambar




mcm hangus je atas dia


ni gambo dr atas



ha.. ni lak pas deco dgn cooking coklat..terrcair sikit..hehe

masuk fridge jap..raya haji mkn..best2
x manis sgt, x muaks sgt..
mcm span..kalau takde span basuh pinggan ke..leh la guna :P

nk resepi?


slice cheese cake

bahan2:

4 biji telur(asing putih n kuning)
1 cawan gula(kalau nk manis buh 10 cwn..hoho..!)
1 cawan tepung gandum
1/2 cwn butter
5-6 keping slice cheese(yg keping2 wt mkn dgn roti tu)
susu cair 200ml/7 oz..(kalau takdo penyukat guna botol susu anak..sekian)
loyang 200mm/20cm

esen vanilla sket

cara2:

1- ayak tepung gandum,sapu loyang dengan butter,alas pakai kertas minyak
loyang pakai yang springform punyer..yang leh bukak tepi..kalau tak susah nk kuarkan(mcm saya)kehkeh

2-siatkan/koyakkan slice cheese cake kecik2, masukkan dlm bekas tahan panas dengan susu cair.masak atas api perlahan sampai cheese cair.

3.masukkan butter, kacau perlahan sampai semua bahan sebati.

4.sementara tu, pukul kuning telur sampai kembang

5. dalam bekas lain, pukul putih telur dengan gula sampai adunan putih gebu mcm span

6. masukkan semua adunan dalam 1 bekas, kacau dgn cara kaup balik pelan2, masukkan tepung gandum dan esen vanila, kacau sebati.

7.tapis masa curahkan dlam loyang

8. bakar dgn cara steambaked buh loyang dlm loyang besar(loyang besar buh air panas)

9. suhu dlm 150-170 ikut kpanasan oven. kalau agak2 dh masak jgn trus bukak oven, renggangkan oven sket baru bukak.

slamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Tempahan Wedding Cake~

Pemberitahuan:
1. Bermula tahun hadapan (2013), sebarang tempahan wedding cake akan dikenakan deposit sebanyak rm50 bagi tujuan 'booking date'.

2. Sebarang discussion berkenaan design kek hanya akan dilayan selepas pembayaran deposit tersebut.

3. Deposit sebanyak 50% perlu dijelaskan selepas persetujuan kedua belah pihak dan bayaran selebihnya boleh dibuat sebelum/ semasa penghantaran kek tersebut.

4. Sekiranya tempahan kek tidak dapat dibuat berikutan masalah kesihatan @ emergency, saya akan memulangkan kembali wang tersebut. Tetapi sekiranya pembatalan tempahan dibuat oleh pelanggan tanpa sebab yang munasabah, deposit tersebut tidak akan dipulangkan.


p/s: pertanyaan mengenai harga wedding cake tidak dikenakan apa-apa charge :D

17 November 2010

cheese kek




mlm raya haji hari tu projek slice cheese cake.
mula2 mcm cuak je hasil dia camno sbb x pnh wat.
sedap mmg sedap sbb kurang manis. tp x cukup!
kalau tuk family besar, kena doublekan adunan..kalau tak ada yg nangis!

jom layan gambar




mcm hangus je atas dia


ni gambo dr atas



ha.. ni lak pas deco dgn cooking coklat..terrcair sikit..hehe

masuk fridge jap..raya haji mkn..best2
x manis sgt, x muaks sgt..
mcm span..kalau takde span basuh pinggan ke..leh la guna :P

nk resepi?


slice cheese cake

bahan2:

4 biji telur(asing putih n kuning)
1 cawan gula(kalau nk manis buh 10 cwn..hoho..!)
1 cawan tepung gandum
1/2 cwn butter
5-6 keping slice cheese(yg keping2 wt mkn dgn roti tu)
susu cair 200ml/7 oz..(kalau takdo penyukat guna botol susu anak..sekian)
loyang 200mm/20cm

esen vanilla sket

cara2:

1- ayak tepung gandum,sapu loyang dengan butter,alas pakai kertas minyak
loyang pakai yang springform punyer..yang leh bukak tepi..kalau tak susah nk kuarkan(mcm saya)kehkeh

2-siatkan/koyakkan slice cheese cake kecik2, masukkan dlm bekas tahan panas dengan susu cair.masak atas api perlahan sampai cheese cair.

3.masukkan butter, kacau perlahan sampai semua bahan sebati.

4.sementara tu, pukul kuning telur sampai kembang

5. dalam bekas lain, pukul putih telur dengan gula sampai adunan putih gebu mcm span

6. masukkan semua adunan dalam 1 bekas, kacau dgn cara kaup balik pelan2, masukkan tepung gandum dan esen vanila, kacau sebati.

7.tapis masa curahkan dlam loyang

8. bakar dgn cara steambaked buh loyang dlm loyang besar(loyang besar buh air panas)

9. suhu dlm 150-170 ikut kpanasan oven. kalau agak2 dh masak jgn trus bukak oven, renggangkan oven sket baru bukak.

slamat mencuba!

No comments:

Post a Comment