yiiha...! dek tak tertahan tengok resepi ais krim kak bad. makin lama tengok makin menggoda. makin sakit jiwa tengok lama2. balik kampung adik lak cakap terliur tengok ais krim kak bad. huh! pi kedai beli susu cair n telur. kat rumah ada telur itik. tak berani den nak torai..kang kuar anak itik jawap!
sebelum buat siap call kak bad tanya soalan vudus-nak letak tempat beku ke biasa. kak bad jawap. kalau tempat biasa sampai pagi sok pon x keras!hhahaha..kak bad jawap buh kat atas..blur jap..sebab fridge nih tmpat beku kat bawah kak bad! dah terkena balik kak bad..maap ye kak bad..haha
resepi dia sangat senang. leh tengok kat sini resepi asal kak bad .
ops saya ada durhaka sikit kak bad.. saya tambah 1 biji telur lagi.haha..seb baik jadik!
jom layan resepi:
400ml susu segar
-kalau guna air boleh jugak tapi tak selemak susu cair kata kak bad
1 biji telur-saya tambah sebiji lagi
2 sudu makan overlate-saya guna 1 1/2 sudu saja
1/2 tin susu pekat manis
cara-cara:
1-bubuh sume bahan kecuali perasa dan pewarna dalam mixer bowl-guna mangkuk biasa pon boleh.
2-pukul sampai gebu-dalam 10-15 minit
3-asing kan dalam 3 mangkuk
4-letakkan perasa dan pewarna
-saya letak sume parasa vanilla..kaler jerk lain
5-sendukkan 2 sudu ke dalam bekas ,ulang dengan warna lain keatas lapisan tadi
6- tunggu sampai keras- dalam 5-6 jam
setiap sejam mesti nk bukak fridge nak tgok keras ke belum..haha. tak sabar tau..dan hasilnyer memang best! macam ais krim yang beli kat kedai! tak percaya? buatlah sendiri.
-selamat mencuba-
No comments:
Post a Comment