12 March 2011

home made ice cream


yiiha...! dek tak tertahan tengok resepi ais krim kak bad. makin lama tengok makin menggoda. makin sakit jiwa tengok lama2. balik kampung adik lak cakap terliur tengok ais krim kak bad. huh! pi kedai beli susu cair n telur. kat rumah ada telur itik. tak berani den nak torai..kang kuar anak itik  jawap!

sebelum buat siap call kak bad tanya soalan vudus-nak letak tempat beku ke biasa. kak bad jawap. kalau tempat biasa sampai pagi sok pon x keras!hhahaha..kak bad jawap buh kat atas..blur jap..sebab fridge nih tmpat beku kat bawah kak bad! dah terkena balik kak bad..maap ye kak bad..haha

resepi dia sangat senang. leh tengok kat sini resepi asal kak bad .
ops saya ada durhaka sikit kak bad.. saya tambah 1 biji telur lagi.haha..seb baik jadik!


jom layan resepi:

400ml susu segar
-kalau guna air boleh jugak tapi tak selemak susu cair kata kak bad

1 biji telur-saya tambah sebiji lagi

2 sudu makan overlate-saya guna 1 1/2 sudu saja

1/2 tin susu pekat manis

cara-cara:

1-bubuh sume bahan kecuali perasa dan pewarna dalam mixer bowl-guna mangkuk biasa pon boleh.
2-pukul sampai  gebu-dalam 10-15 minit
3-asing kan dalam 3 mangkuk
4-letakkan perasa dan pewarna
-saya letak sume parasa vanilla..kaler jerk lain
5-sendukkan 2 sudu ke dalam bekas ,ulang dengan warna lain keatas lapisan tadi
6- tunggu sampai keras- dalam 5-6 jam

setiap sejam mesti nk bukak fridge nak tgok keras ke belum..haha. tak sabar tau..dan hasilnyer memang best! macam ais krim yang beli kat kedai! tak percaya? buatlah sendiri.

-selamat mencuba-



No comments:

Post a Comment

Tempahan Wedding Cake~

Pemberitahuan:
1. Bermula tahun hadapan (2013), sebarang tempahan wedding cake akan dikenakan deposit sebanyak rm50 bagi tujuan 'booking date'.

2. Sebarang discussion berkenaan design kek hanya akan dilayan selepas pembayaran deposit tersebut.

3. Deposit sebanyak 50% perlu dijelaskan selepas persetujuan kedua belah pihak dan bayaran selebihnya boleh dibuat sebelum/ semasa penghantaran kek tersebut.

4. Sekiranya tempahan kek tidak dapat dibuat berikutan masalah kesihatan @ emergency, saya akan memulangkan kembali wang tersebut. Tetapi sekiranya pembatalan tempahan dibuat oleh pelanggan tanpa sebab yang munasabah, deposit tersebut tidak akan dipulangkan.


p/s: pertanyaan mengenai harga wedding cake tidak dikenakan apa-apa charge :D

12 March 2011

home made ice cream


yiiha...! dek tak tertahan tengok resepi ais krim kak bad. makin lama tengok makin menggoda. makin sakit jiwa tengok lama2. balik kampung adik lak cakap terliur tengok ais krim kak bad. huh! pi kedai beli susu cair n telur. kat rumah ada telur itik. tak berani den nak torai..kang kuar anak itik  jawap!

sebelum buat siap call kak bad tanya soalan vudus-nak letak tempat beku ke biasa. kak bad jawap. kalau tempat biasa sampai pagi sok pon x keras!hhahaha..kak bad jawap buh kat atas..blur jap..sebab fridge nih tmpat beku kat bawah kak bad! dah terkena balik kak bad..maap ye kak bad..haha

resepi dia sangat senang. leh tengok kat sini resepi asal kak bad .
ops saya ada durhaka sikit kak bad.. saya tambah 1 biji telur lagi.haha..seb baik jadik!


jom layan resepi:

400ml susu segar
-kalau guna air boleh jugak tapi tak selemak susu cair kata kak bad

1 biji telur-saya tambah sebiji lagi

2 sudu makan overlate-saya guna 1 1/2 sudu saja

1/2 tin susu pekat manis

cara-cara:

1-bubuh sume bahan kecuali perasa dan pewarna dalam mixer bowl-guna mangkuk biasa pon boleh.
2-pukul sampai  gebu-dalam 10-15 minit
3-asing kan dalam 3 mangkuk
4-letakkan perasa dan pewarna
-saya letak sume parasa vanilla..kaler jerk lain
5-sendukkan 2 sudu ke dalam bekas ,ulang dengan warna lain keatas lapisan tadi
6- tunggu sampai keras- dalam 5-6 jam

setiap sejam mesti nk bukak fridge nak tgok keras ke belum..haha. tak sabar tau..dan hasilnyer memang best! macam ais krim yang beli kat kedai! tak percaya? buatlah sendiri.

-selamat mencuba-



No comments:

Post a Comment