05 March 2011

pandan layer kek


sempena birthday abah yang ke 59 ni..-slamat hari lahir abah!..semoga panjang umur, murah rezeki dan dlm redha Allah Taala slalu-

aku de wat kek
1st time buat.alhamdulillah menjadi. resepinya asal kat my.resepi dari mat gebu
resepi ni sesuai tuk mkn2,minum petang.
aku wat resepi nih sbb terasa takmo mkn bttcream icing..
mcm dah muak jerk..so nk try xperiment wt kek nih lak..


mula2 carik resepi kat myresepi x jumpa..mintak lak kat kak bad .
best kak bad x kedekut..
meh kita syer resepi jom..


BAHAN2 UNTUK KEK:-
5 biji telur Gred A / 6 biji telur biasa
160 g gula -saya letak 130 je
125 g tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
(*disatukan dan diayak) 
75 g minyak jagung -saya pakai minyak masak je
15 g ovallate
1 camca teh paste pandan
2 camca besar susu segar/cair

BAHAN2 UNTUK KASTARD:-
1050 g santan -sy guna santan kotak,campur air
225 g gula
10 g serbuk jelly -saya guna 1 peket ( 13gram)
1 camca teh paste pandan
100 g tepung Hoen Kwee (warna hijau) -kalau putih pun takpe..buh pewarna hijau
75 ml jus pandan (kisar 4 helai dan pandan dgn 75 ml air, kemudian tapis) @ pakai paste pandan jer..
Secubit garam

Cara-cara :

kita wat kek dulu k..

1.UNTUK KEK:-
Satukan telur, ovalatte, gula dan paste pandan. Pukul hingga kembang dan gebu. 
Perlahan kan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. 
Masukkan juga susu. Gaul rata.

2.Masukkan minyak, gaul rata. 
Tuang dalam tin 8'' inci yg telah di sapu dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas. 

3.Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit.
 Bila masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan. 

4.Potong keliling kek 1'' supaya jadik kecik sket ..jadi 7''. 
pastu potong mendatar sebanyak 3 keping atau 4..


UNTUK KASTARD:-
Satukan semua bahan2 untuk kastard dalam bekas tahan panas secara double boil

 kacau hingga pekat dan berkilat. Matikan api dan biar suam sedikit sebelum dilapis dgn kek.

5.UNTUK MEMBUAT KEK LAPIS PANDAN:- 

-Gunakan tin berukuran (8 x 8 x 3) inci. 

-Tuang 1/3 adunan kastard dan ratakan. 

-Lapiskan dgn sekeping kek. Tekan sedikit. 

Tuang lagi 1/3 kastad dan lapiskan dgn sekeping lagi kek. 
Ratakan biar memenuhi bhg yg kosong. 

-Lapiskan lagi dgn sekeping kek dan kemudian kastard dan diakhiri dgn kek. 
Isi ruang2 tepi kek dgn lebihan kastard.

6.Kemudian masukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam. 
Keluar kan kek dari acuan dan salut dgn kelapa kering.

7.Bahagian yg ber kastard tu di atas dan kek dibawah. 
Ini bermakna kek nie dimulai dgn bhg kastard dan akhir dgn kek

tgok step by step mcm leceh kan..tapi bila buat senang je rupanya..

-selamat mencuba-

No comments:

Post a Comment

Tempahan Wedding Cake~

Pemberitahuan:
1. Bermula tahun hadapan (2013), sebarang tempahan wedding cake akan dikenakan deposit sebanyak rm50 bagi tujuan 'booking date'.

2. Sebarang discussion berkenaan design kek hanya akan dilayan selepas pembayaran deposit tersebut.

3. Deposit sebanyak 50% perlu dijelaskan selepas persetujuan kedua belah pihak dan bayaran selebihnya boleh dibuat sebelum/ semasa penghantaran kek tersebut.

4. Sekiranya tempahan kek tidak dapat dibuat berikutan masalah kesihatan @ emergency, saya akan memulangkan kembali wang tersebut. Tetapi sekiranya pembatalan tempahan dibuat oleh pelanggan tanpa sebab yang munasabah, deposit tersebut tidak akan dipulangkan.


p/s: pertanyaan mengenai harga wedding cake tidak dikenakan apa-apa charge :D

05 March 2011

pandan layer kek


sempena birthday abah yang ke 59 ni..-slamat hari lahir abah!..semoga panjang umur, murah rezeki dan dlm redha Allah Taala slalu-

aku de wat kek
1st time buat.alhamdulillah menjadi. resepinya asal kat my.resepi dari mat gebu
resepi ni sesuai tuk mkn2,minum petang.
aku wat resepi nih sbb terasa takmo mkn bttcream icing..
mcm dah muak jerk..so nk try xperiment wt kek nih lak..


mula2 carik resepi kat myresepi x jumpa..mintak lak kat kak bad .
best kak bad x kedekut..
meh kita syer resepi jom..


BAHAN2 UNTUK KEK:-
5 biji telur Gred A / 6 biji telur biasa
160 g gula -saya letak 130 je
125 g tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
(*disatukan dan diayak) 
75 g minyak jagung -saya pakai minyak masak je
15 g ovallate
1 camca teh paste pandan
2 camca besar susu segar/cair

BAHAN2 UNTUK KASTARD:-
1050 g santan -sy guna santan kotak,campur air
225 g gula
10 g serbuk jelly -saya guna 1 peket ( 13gram)
1 camca teh paste pandan
100 g tepung Hoen Kwee (warna hijau) -kalau putih pun takpe..buh pewarna hijau
75 ml jus pandan (kisar 4 helai dan pandan dgn 75 ml air, kemudian tapis) @ pakai paste pandan jer..
Secubit garam

Cara-cara :

kita wat kek dulu k..

1.UNTUK KEK:-
Satukan telur, ovalatte, gula dan paste pandan. Pukul hingga kembang dan gebu. 
Perlahan kan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. 
Masukkan juga susu. Gaul rata.

2.Masukkan minyak, gaul rata. 
Tuang dalam tin 8'' inci yg telah di sapu dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas. 

3.Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit.
 Bila masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan. 

4.Potong keliling kek 1'' supaya jadik kecik sket ..jadi 7''. 
pastu potong mendatar sebanyak 3 keping atau 4..


UNTUK KASTARD:-
Satukan semua bahan2 untuk kastard dalam bekas tahan panas secara double boil

 kacau hingga pekat dan berkilat. Matikan api dan biar suam sedikit sebelum dilapis dgn kek.

5.UNTUK MEMBUAT KEK LAPIS PANDAN:- 

-Gunakan tin berukuran (8 x 8 x 3) inci. 

-Tuang 1/3 adunan kastard dan ratakan. 

-Lapiskan dgn sekeping kek. Tekan sedikit. 

Tuang lagi 1/3 kastad dan lapiskan dgn sekeping lagi kek. 
Ratakan biar memenuhi bhg yg kosong. 

-Lapiskan lagi dgn sekeping kek dan kemudian kastard dan diakhiri dgn kek. 
Isi ruang2 tepi kek dgn lebihan kastard.

6.Kemudian masukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam. 
Keluar kan kek dari acuan dan salut dgn kelapa kering.

7.Bahagian yg ber kastard tu di atas dan kek dibawah. 
Ini bermakna kek nie dimulai dgn bhg kastard dan akhir dgn kek

tgok step by step mcm leceh kan..tapi bila buat senang je rupanya..

-selamat mencuba-

No comments:

Post a Comment