29 April 2011

apam beras

tergoda dengan apam beras kak Rima. resepi kak Rima kalau buat insyaallah jadi.
hasil tangan kak rima yang halus dan seni..

tapi apam saya ni tekstur nye agak kasar sikit mcm orangnye.kehkeh


saya buat 2 kaler je.satu lagi plain je. sbb.....tak berapa nak rajin ler..hehe


ok jom tgok resepi

3 cwn tepung beras
2 cwn gula pasir-saya kurangkan jadi 1 1/2cawan
1 cwn tpg gandum
1 peket mauripan
2 cawan nasi blender sampai hancur dengan 3 cwn air
kelapa parut anggaran 1/2 biji digaulkan dengan sedikit garam

cara-cara:

masukkan semua bahan kering dalam bekas dan kacau rata
masukkan pula nasi yang telah dikisar dan kacau rata sampai tak berketul
perap adunan.tutup dengan kain/tuala bersih lebih kurang 1 jam.
sementara tu panaskan periuk kukus. 
sebelum kukus, sapu minyak masak sikit dekat acuan lompang supaya tak melakat.
kukus anggaran lebih kurang 10-15 api sederhana



5 comments:

  1. ambil resepi ya.
    terim kasih.
    follow you :)

    ReplyDelete
  2. saya nak tanya la...nasi atau tapai nasi?saya biasa dengar org letak tapai nasi

    ReplyDelete

Tempahan Wedding Cake~

Pemberitahuan:
1. Bermula tahun hadapan (2013), sebarang tempahan wedding cake akan dikenakan deposit sebanyak rm50 bagi tujuan 'booking date'.

2. Sebarang discussion berkenaan design kek hanya akan dilayan selepas pembayaran deposit tersebut.

3. Deposit sebanyak 50% perlu dijelaskan selepas persetujuan kedua belah pihak dan bayaran selebihnya boleh dibuat sebelum/ semasa penghantaran kek tersebut.

4. Sekiranya tempahan kek tidak dapat dibuat berikutan masalah kesihatan @ emergency, saya akan memulangkan kembali wang tersebut. Tetapi sekiranya pembatalan tempahan dibuat oleh pelanggan tanpa sebab yang munasabah, deposit tersebut tidak akan dipulangkan.


p/s: pertanyaan mengenai harga wedding cake tidak dikenakan apa-apa charge :D

29 April 2011

apam beras

tergoda dengan apam beras kak Rima. resepi kak Rima kalau buat insyaallah jadi.
hasil tangan kak rima yang halus dan seni..

tapi apam saya ni tekstur nye agak kasar sikit mcm orangnye.kehkeh


saya buat 2 kaler je.satu lagi plain je. sbb.....tak berapa nak rajin ler..hehe


ok jom tgok resepi

3 cwn tepung beras
2 cwn gula pasir-saya kurangkan jadi 1 1/2cawan
1 cwn tpg gandum
1 peket mauripan
2 cawan nasi blender sampai hancur dengan 3 cwn air
kelapa parut anggaran 1/2 biji digaulkan dengan sedikit garam

cara-cara:

masukkan semua bahan kering dalam bekas dan kacau rata
masukkan pula nasi yang telah dikisar dan kacau rata sampai tak berketul
perap adunan.tutup dengan kain/tuala bersih lebih kurang 1 jam.
sementara tu panaskan periuk kukus. 
sebelum kukus, sapu minyak masak sikit dekat acuan lompang supaya tak melakat.
kukus anggaran lebih kurang 10-15 api sederhana



5 comments:

  1. ambil resepi ya.
    terim kasih.
    follow you :)

    ReplyDelete
  2. saya nak tanya la...nasi atau tapai nasi?saya biasa dengar org letak tapai nasi

    ReplyDelete