tergoda dengan apam beras kak Rima. resepi kak Rima kalau buat insyaallah jadi.
hasil tangan kak rima yang halus dan seni..
tapi apam saya ni tekstur nye agak kasar sikit mcm orangnye.kehkeh
saya buat 2 kaler je.satu lagi plain je. sbb.....tak berapa nak rajin ler..hehe
ok jom tgok resepi
3 cwn tepung beras
2 cwn gula pasir-saya kurangkan jadi 1 1/2cawan
1 cwn tpg gandum
1 peket mauripan
2 cawan nasi blender sampai hancur dengan 3 cwn air
kelapa parut anggaran 1/2 biji digaulkan dengan sedikit garam
cara-cara:
masukkan semua bahan kering dalam bekas dan kacau rata
masukkan pula nasi yang telah dikisar dan kacau rata sampai tak berketul
perap adunan.tutup dengan kain/tuala bersih lebih kurang 1 jam.
sementara tu panaskan periuk kukus.
sebelum kukus, sapu minyak masak sikit dekat acuan lompang supaya tak melakat.
kukus anggaran lebih kurang 10-15 api sederhana
ambil resepi ya.
ReplyDeleteterim kasih.
follow you :)
beres....
ReplyDeletenice ! nanti nk cuba.. mekacih
ReplyDeletesaya nak tanya la...nasi atau tapai nasi?saya biasa dengar org letak tapai nasi
ReplyDeletenasi. nasi yang dah dimasak tu :D
Delete