saya selalu menjengah blog yang ada resepi yang menyelerakan pada mata saya. lepas tu copy,paste, save. kalau rajin saya salin masuk dalam buku atau pun save draft dulu dalam blog. kebanyakan resepi yang saya ambil tu dah ramai orang mencuba. sama macam resepi yang saya buat kali ni. mula-mula saya dapatkan resepi ni dari kak ita, lepas tu belek blog mat gebu pun terjumpa resepi yang sama dan resepi asalnya dari 1001 resepi . ramai kan dah buat cuma saya yang tertinggal.
akhirnya saya cuba juga.cuma saya pandai-pandai la menambah pisang lecek. sebab pisang kat rumah tak terusik pun. so dari busuk mcm tu je baik saya manfaatkan. rasa kek ni memang sedap bak kata cik mat gebu, kek paling sedap dirasa. lebih kurang macam tu la. kek ni tekstur dia padat. tak la naik macam kek biasa kita buat. senang dan puas hati. so cuba lah yea!
custard teacake:
bahan-bahan kek:
125gm butter / 1/2 cawan butter
5 sudu besar gula kastor
1 biji telur ayam gred A
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung kastard
1/2 cawan pisang dilenyek
bahan-bahan inti kastard:
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu segar
1 sudu besar butter
1 sudu teh vanilla
cara-cara:
kita buat inti kastard dulu ye.
1-larutkan gula, tepung kastard dalam susu segar-dalam mangkuk tahan panas
2-masakkan atas api dan kacau smpai pekat dan tak berketul
cara-cara adunan kek:
1-pukul mentega dan gula sampai kembang dan gebu
2- masukkan telur, gaul rata
3- masukkan tepung, gaul rata lagi,masukkan pisang lenyek
4-masukkan 1/2 adunan dalam loyang yang disapu butter dan beralas kertas minyak, ratakan
5- bubuh inti kastad tadi ditengah-tengah, ratakan sedikit tapi jangan sampai ke tepi loyang
6-tutup dengan separuh lagi adunan.ratakan.
7-bakar pada suhu 175 'C hingga masak
No comments:
Post a Comment