05 April 2011

custard teacake

saya selalu menjengah blog yang ada resepi yang menyelerakan pada mata saya. lepas tu copy,paste, save. kalau rajin saya salin masuk dalam buku atau pun save draft dulu dalam blog. kebanyakan resepi yang saya ambil tu dah ramai orang mencuba. sama macam resepi yang saya buat kali ni. mula-mula saya dapatkan resepi ni dari kak ita, lepas tu belek blog mat gebu pun terjumpa resepi yang sama dan resepi asalnya dari  1001 resepi . ramai kan dah buat cuma saya yang tertinggal.


akhirnya saya cuba juga.cuma saya pandai-pandai la menambah pisang lecek. sebab pisang kat rumah tak terusik pun. so dari busuk mcm tu je baik saya manfaatkan. rasa kek ni memang sedap bak kata cik mat gebu, kek paling sedap dirasa. lebih kurang macam tu la. kek ni tekstur dia padat. tak la naik macam kek biasa kita buat. senang dan puas hati. so cuba lah yea!

custard teacake:

bahan-bahan kek:
125gm butter / 1/2 cawan butter
5 sudu besar gula kastor
1 biji telur ayam gred A
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung kastard
1/2 cawan pisang dilenyek

bahan-bahan inti kastard:
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu segar
1 sudu besar butter
1 sudu teh vanilla

cara-cara:
kita buat inti kastard dulu ye.
1-larutkan gula, tepung kastard dalam susu segar-dalam mangkuk tahan panas
2-masakkan atas api dan kacau smpai pekat dan tak berketul

cara-cara adunan kek:
1-pukul mentega dan gula sampai kembang dan gebu
2- masukkan telur, gaul rata
3- masukkan tepung, gaul rata lagi,masukkan pisang lenyek
4-masukkan 1/2 adunan dalam loyang yang disapu butter dan beralas kertas minyak, ratakan
5- bubuh inti kastad tadi ditengah-tengah, ratakan sedikit tapi jangan sampai ke tepi loyang
6-tutup dengan separuh lagi adunan.ratakan.
7-bakar pada suhu 175 'C hingga masak

No comments:

Post a Comment

Tempahan Wedding Cake~

Pemberitahuan:
1. Bermula tahun hadapan (2013), sebarang tempahan wedding cake akan dikenakan deposit sebanyak rm50 bagi tujuan 'booking date'.

2. Sebarang discussion berkenaan design kek hanya akan dilayan selepas pembayaran deposit tersebut.

3. Deposit sebanyak 50% perlu dijelaskan selepas persetujuan kedua belah pihak dan bayaran selebihnya boleh dibuat sebelum/ semasa penghantaran kek tersebut.

4. Sekiranya tempahan kek tidak dapat dibuat berikutan masalah kesihatan @ emergency, saya akan memulangkan kembali wang tersebut. Tetapi sekiranya pembatalan tempahan dibuat oleh pelanggan tanpa sebab yang munasabah, deposit tersebut tidak akan dipulangkan.


p/s: pertanyaan mengenai harga wedding cake tidak dikenakan apa-apa charge :D

05 April 2011

custard teacake

saya selalu menjengah blog yang ada resepi yang menyelerakan pada mata saya. lepas tu copy,paste, save. kalau rajin saya salin masuk dalam buku atau pun save draft dulu dalam blog. kebanyakan resepi yang saya ambil tu dah ramai orang mencuba. sama macam resepi yang saya buat kali ni. mula-mula saya dapatkan resepi ni dari kak ita, lepas tu belek blog mat gebu pun terjumpa resepi yang sama dan resepi asalnya dari  1001 resepi . ramai kan dah buat cuma saya yang tertinggal.


akhirnya saya cuba juga.cuma saya pandai-pandai la menambah pisang lecek. sebab pisang kat rumah tak terusik pun. so dari busuk mcm tu je baik saya manfaatkan. rasa kek ni memang sedap bak kata cik mat gebu, kek paling sedap dirasa. lebih kurang macam tu la. kek ni tekstur dia padat. tak la naik macam kek biasa kita buat. senang dan puas hati. so cuba lah yea!

custard teacake:

bahan-bahan kek:
125gm butter / 1/2 cawan butter
5 sudu besar gula kastor
1 biji telur ayam gred A
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung kastard
1/2 cawan pisang dilenyek

bahan-bahan inti kastard:
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu segar
1 sudu besar butter
1 sudu teh vanilla

cara-cara:
kita buat inti kastard dulu ye.
1-larutkan gula, tepung kastard dalam susu segar-dalam mangkuk tahan panas
2-masakkan atas api dan kacau smpai pekat dan tak berketul

cara-cara adunan kek:
1-pukul mentega dan gula sampai kembang dan gebu
2- masukkan telur, gaul rata
3- masukkan tepung, gaul rata lagi,masukkan pisang lenyek
4-masukkan 1/2 adunan dalam loyang yang disapu butter dan beralas kertas minyak, ratakan
5- bubuh inti kastad tadi ditengah-tengah, ratakan sedikit tapi jangan sampai ke tepi loyang
6-tutup dengan separuh lagi adunan.ratakan.
7-bakar pada suhu 175 'C hingga masak

No comments:

Post a Comment