Assalamualaikum semua. resepi kali ni dapat inspirasi masa dinner dekat Mutiara Hotel. encik suami cakap boleh buat balik nanti. dan inilah hasilnya.mudah, senang dan rasa pun sama. saya main agak-agak je bahan-bahannya dah tidak mengecewakan. tak salah mencuba kan..
saya menggunakan sos salad thousand island. dulu saya pernah bekerja separuh masa sebagai helper kitchen di sebuah cafe kopitiam di kajang. kebanyakan restoran tak menggunakan thousand island sebab harganya pun agak mahal berbanding mayonis. so Chef Ba ada ajar saya untuk buat thousand island .bagi saya cuma warnanya yang sama tetapi rasa berbeza.haha. sebab cuma menggunakan mayonis dan dicampur dengan sos cili .siap! ha....tapi elok kalau gunakan sos salad thousand island yang betul k!
jom tengok resepi jom..
bahan-bahan:
1/4 sayur kobis
1 sudu besar sos ikan
1 sudu teh lada sulah
sos thousand island
udang sederhana besar-anggaran 100gm
cara-cara:
1-buang kulit udang dan dibelah belakang
2-rebus udang dlm 2 minit
3-potong kobis halus-halus
4-masukkan kobis dan udang di dalam mangkuk besar
5-masukkan sos ikan , lada sulah dan thousand island, gaul rata
bagi saya kalau dah menggunakan sos ikan tak perlu guna garam sebab sos ikan tu dah masin. tapi kalau memang kuat masin, tabur lah garam sikit ye.
Dari pengamatan, lagi cantik kalau udang dibuang separuh kulit ( kulit bahagian ekor tak payah buang. rebus dulu, lepas tu baru buang kulit. so udang tak la kecut sangat. cubalah resepi ringkas ni. berbaloi baloi.
No comments:
Post a Comment