07 April 2011

laka masak lemak nenas

laka?apa laka tu?oh...laka tu sejenis udang. laka tu panggilan orang sarawak . orang semenanjung panggil udang ni udang ketak atau udang lipan. Rasa? bagi saya rasnya memang sedap dan manis berbandaing udang biasa atau ketam. tapi jarang dijumpai. kalau di johor ni, kipmart tampoi kadang kadang ada jual, ikut nasib la.sekilo rm4.50. tapi kalau di sarawak laagi murah.sekilo seringgit je dan besar-besar. kalau kecik-kecik  yang macam encik suami dapat beli ni isinya sangat sikit berbanding di sarawak seeko rpasti lebih setengah kilo atau sebesar lengan Damia!


sedih masa nak masak udang ni.huhu.sebab santan yang encik suami beli basi. nasib baik la saya bau dulu sebelum tuang.nasib baik santan serbuk ada jadi penyelamat..
cara masakan lemak ni sama je dengan masak lemak macam biasa tapi saya letak la juga resepi untuk berkongsi ye..


bahan-bahan:

300-400 gram udang ketak/laka
3/4 cawan santan 
nenas-separuh dipotong nipis atau ikut suka
1 batang serai
*1/2 inci kunyit hidup/1 sudu teh serbuk kunyit
*5 biji bawang kecil
*3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
(*blander dengan 1/2 cawan air)
daun kunyit dipotong nipis
1 sudu teh halba

cara-cara:
bersihkan udang ketak /laka.buang kepala.
masukkan bahan yang dah diblander dengan 1/2 cawan air lagi 
masukkan serai dan halba
bila dah mendidih masukkan nenas dan biar mendidih lagi
masukkan udang ketak/laka
bila dah mendidih masukkan santan
kacau sentiasa dan padamkan api bila dah mendidih.
**tak payah masukkan asam keping sebab nenas dah masa ye...

No comments:

Post a Comment

Tempahan Wedding Cake~

Pemberitahuan:
1. Bermula tahun hadapan (2013), sebarang tempahan wedding cake akan dikenakan deposit sebanyak rm50 bagi tujuan 'booking date'.

2. Sebarang discussion berkenaan design kek hanya akan dilayan selepas pembayaran deposit tersebut.

3. Deposit sebanyak 50% perlu dijelaskan selepas persetujuan kedua belah pihak dan bayaran selebihnya boleh dibuat sebelum/ semasa penghantaran kek tersebut.

4. Sekiranya tempahan kek tidak dapat dibuat berikutan masalah kesihatan @ emergency, saya akan memulangkan kembali wang tersebut. Tetapi sekiranya pembatalan tempahan dibuat oleh pelanggan tanpa sebab yang munasabah, deposit tersebut tidak akan dipulangkan.


p/s: pertanyaan mengenai harga wedding cake tidak dikenakan apa-apa charge :D

07 April 2011

laka masak lemak nenas

laka?apa laka tu?oh...laka tu sejenis udang. laka tu panggilan orang sarawak . orang semenanjung panggil udang ni udang ketak atau udang lipan. Rasa? bagi saya rasnya memang sedap dan manis berbandaing udang biasa atau ketam. tapi jarang dijumpai. kalau di johor ni, kipmart tampoi kadang kadang ada jual, ikut nasib la.sekilo rm4.50. tapi kalau di sarawak laagi murah.sekilo seringgit je dan besar-besar. kalau kecik-kecik  yang macam encik suami dapat beli ni isinya sangat sikit berbanding di sarawak seeko rpasti lebih setengah kilo atau sebesar lengan Damia!


sedih masa nak masak udang ni.huhu.sebab santan yang encik suami beli basi. nasib baik la saya bau dulu sebelum tuang.nasib baik santan serbuk ada jadi penyelamat..
cara masakan lemak ni sama je dengan masak lemak macam biasa tapi saya letak la juga resepi untuk berkongsi ye..


bahan-bahan:

300-400 gram udang ketak/laka
3/4 cawan santan 
nenas-separuh dipotong nipis atau ikut suka
1 batang serai
*1/2 inci kunyit hidup/1 sudu teh serbuk kunyit
*5 biji bawang kecil
*3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
(*blander dengan 1/2 cawan air)
daun kunyit dipotong nipis
1 sudu teh halba

cara-cara:
bersihkan udang ketak /laka.buang kepala.
masukkan bahan yang dah diblander dengan 1/2 cawan air lagi 
masukkan serai dan halba
bila dah mendidih masukkan nenas dan biar mendidih lagi
masukkan udang ketak/laka
bila dah mendidih masukkan santan
kacau sentiasa dan padamkan api bila dah mendidih.
**tak payah masukkan asam keping sebab nenas dah masa ye...

No comments:

Post a Comment