kalau tak tengok tajuk tu mesti tak tau kan apa dalam gambar ni.haha
ni la teruk bakar ala sarawak. resepinya saya ambil dari buku masakan sarawak yang encik suami beli dulu. sekarang dah main ingat dalam kepala je sebab nak buatnya sangat senang.
bahan-bahan:
1 batang terung sederhana panjang
bahan B:
5 biji cili api
1 biji lada merah
1 biji lada hijau
belacan
3 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
limau sambal/air asam
gula
garam
cara-cara:
bakar terung sampai masak-lembut
kopek kulit terung,potong kecil ketepikan
potong cili, bahan A kecil-kecil, goreng sebentar dengan minyak.
tumbuk sampai lumat-sama macam sambal belacan.
perah air limau/air asam dan campurkan pada bahan A.
gaul bersama bahan-bahan tadi bersama terung.
No comments:
Post a Comment