04 April 2011

terung bakar

kalau tak tengok tajuk tu mesti tak tau kan apa dalam gambar ni.haha
ni la teruk bakar ala sarawak. resepinya saya ambil dari buku masakan sarawak yang encik suami beli dulu. sekarang dah main ingat dalam kepala je sebab nak buatnya sangat senang.


bahan-bahan:

1 batang terung sederhana panjang

bahan B:
5 biji cili api
1 biji lada merah
1 biji lada hijau
belacan
3 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih

limau sambal/air asam 
gula
garam

cara-cara:

bakar terung sampai masak-lembut
kopek kulit terung,potong kecil ketepikan

potong cili, bahan A  kecil-kecil, goreng sebentar dengan minyak.
tumbuk sampai lumat-sama macam sambal belacan.
perah air limau/air asam dan campurkan pada bahan A.

gaul bersama bahan-bahan tadi bersama terung.



No comments:

Post a Comment

Tempahan Wedding Cake~

Pemberitahuan:
1. Bermula tahun hadapan (2013), sebarang tempahan wedding cake akan dikenakan deposit sebanyak rm50 bagi tujuan 'booking date'.

2. Sebarang discussion berkenaan design kek hanya akan dilayan selepas pembayaran deposit tersebut.

3. Deposit sebanyak 50% perlu dijelaskan selepas persetujuan kedua belah pihak dan bayaran selebihnya boleh dibuat sebelum/ semasa penghantaran kek tersebut.

4. Sekiranya tempahan kek tidak dapat dibuat berikutan masalah kesihatan @ emergency, saya akan memulangkan kembali wang tersebut. Tetapi sekiranya pembatalan tempahan dibuat oleh pelanggan tanpa sebab yang munasabah, deposit tersebut tidak akan dipulangkan.


p/s: pertanyaan mengenai harga wedding cake tidak dikenakan apa-apa charge :D

04 April 2011

terung bakar

kalau tak tengok tajuk tu mesti tak tau kan apa dalam gambar ni.haha
ni la teruk bakar ala sarawak. resepinya saya ambil dari buku masakan sarawak yang encik suami beli dulu. sekarang dah main ingat dalam kepala je sebab nak buatnya sangat senang.


bahan-bahan:

1 batang terung sederhana panjang

bahan B:
5 biji cili api
1 biji lada merah
1 biji lada hijau
belacan
3 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih

limau sambal/air asam 
gula
garam

cara-cara:

bakar terung sampai masak-lembut
kopek kulit terung,potong kecil ketepikan

potong cili, bahan A  kecil-kecil, goreng sebentar dengan minyak.
tumbuk sampai lumat-sama macam sambal belacan.
perah air limau/air asam dan campurkan pada bahan A.

gaul bersama bahan-bahan tadi bersama terung.



No comments:

Post a Comment